Переживаємо складні часи поряд з дітьми

В цьому дописі не буде універсальних рішень. Я просто роскажу про те, що допомогло мені як мамі, діти якої знаходяться поряд з нею 24 години на добу 7 днів на тиждень, пережити важкі для нашої сім’ї часи. Минулі кілька місяців нашого життя були досить напруженими, нам довелося пережити 6 перельотів в різні країни. Зрозуміло, що в таких обставинах усе полетіло шкереберть – режим дня, домашнє навчання, навіть харчування і нормальний сон. Було важко і дорослим, і дітям. Ось кілька речей, що полегшили життя.

Принцип “для галочки”. Коли я у стресі, немає сил організовувати дітям якісь цікаві заняття, експерименти, навіть просто читати книжки. На практиці виявилося, що навіть якщо я роблю щось “для галочки”, тобто зовсім мало і аби як, всього кілька хвилин на день, і думками десь літаю, це набагато краще, ніж зовсім нічого. Нехай мало і не дуже “якісно”, але ж я беру книгу і читаю дітям, трохи посижу пограюся з ними машинками чи конструктором, покажу цікаве відео і відповім на кілька питань – це має значення. Таким чином, маленькими кроками, не зважаючи на стрес та неприємні обставини, відсутність комфорту та усталеного режиму дня – у нас читалися книжки, жартувалися жарти, малювалися малюнки і робилося багато чого.

Зниження вимог до себе та оточуючих. Це включає в себе зміну критеріїв чистоти, правильності харчування, тривалості перегляду дітьми мультфільмів тощо. Не будьте занадто суворими до себе. Іноді варто поступитися в деяких питаннях для збереження своїх нервів. Це тимчасово, і це не нашкодить, а вам буде легше.

Спілкування з сім’єю. Певний час за ці складні місяці ми жили з родиною, і це було великим полегшенням. Дітей оточили увагою, і ми, батьки, це дуже цінували і тішилися. Було набагато легше у побуті. Було легше психологічно – знати, що твоїх дітей люблять, що твій стан розуміють, ставляться до ситуації делікатно і раді допомогти і полегшити тобі життя.

Існують різні точки зору щодо того часу, який діти проводять за комп’ютером і онлайн. У нашій сім’ї інтернет ми любимо не тільки за те, що він є джерелом корисної інформації. Для нас він також є цінною можливістю спілкуватися з тими членами родини, що живуть в інших країнах. Тому коли ми знову опинилися в країні, де у нас немає рідних, ми запровадили регулярне спілкування дітей з рідними по скайпу.

Діти були раді бачити по вебкамері бабусю, дідуся, двоюрідну сестричку. З сестричкою вони навіть влаштовували ігри з іграшками, вели діалоги, розповідали як в кого справи, яка погода тощо.

Мамин час для себе. Спілкування з рідними по скайпу розважало дітей, а мені давало 30 хвилин попити каву і щось почитати. Цінні хвилини, що допомагали прийти в себе і з новими силами повернутися до щоденних справ.

В цілому дуже, ДУЖЕ важливо матері, що постійно знаходиться з дітьми, мати час на себе. Колись давно мені дали пораду під час денного сну дитини НІКОЛИ не прибирати, мити посуд, готувати їсти тощо. Дитина спить – мама відпочиває. Це була дуже цінна порада. Зараз, коли дітей двоє, і старший вже не спить вдень, а молодший спить не кожного дня, мамин час настає вночі. Особливо потрібно це стало в важкі для родини часи. Це, звісно, індивідуально, але для мене є необхідністю в кінці дня, коли діти нарешті сплять, провести годинку у тиші з кавою та шоколадкою. Це знімає стрес і дає сили. Але тут важливо, щоб це була годинка, а не сидіння за комп’ютером до сходу сонця, а потім недоспання і важкий день.

Оптимізм. Коли в житті відбувається щось погане, часом здається, до вже ніколи не буде добре. Але час минає. Обов’язково стане легше, може навіть зовсім скоро!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top